KUTATÁS-FEJLESZTÉS


Projektünk egy olyan új, üzletileg hasznosítható eljárás prototípus fejlesztését és tesztelését célozza, melynek eredményeképpen kiemelkedő élettani hatású – optimalizált Ca-tartalmú - , ill. költséghatékonyság szempontjából előnyös – restrukturált halhús alapú – halhús készítmények előállítása válik lehetővé. A restrukturálás, mint azt már a kifejezés is sejteti újra strukturálást jelent, melynek segítségével a kisebb értékű, korlátozott felhasználási lehetőségű húsanyagokat (pl. hasszél) magasabb értékű termékké alakítjuk, mellyel jobb minőségű termékeket állíthatunk elő húsalapanyagból.

Az eljárás lényege, hogy a filézés és a filé formázása során keletkezett apróhúst, nyesedéket, melyek csak korlátozott célokra alkalmasak (pl.: pástétomok, krémek) továbbaprítással, megfelelő enzimek és természetes fehérje alapú kötőanyag felhasználásával, hideg eljárással újra strukturáljuk, és így a színhúsokra jellemző textúrájú, állagú, szeletelhető halhúst kapunk. Itt nagyon fontos kiemelni, hogy hideg eljárással végezzük a műveletet, tehát a végtermékben lévő fehérjék nem denaturálódnak, így az ipari, valamint a konyhatechnikai alkalmazásuk megegyezik természetes szín halfilé felhasználhatóságával.

Olyan új terméket/eljárást fejlesztünk, melynek megvalósítása átütő eredmény lesz, és számottevő hatással lesz a halfeldolgozási iparágra. Ezen eljárás kidolgozása révén vállalkozásunk képes lehet a hazai élelmiszeripari piacon meghatározó szereplővé válni, így biztosítva a cég hosszútávú fenntarthatóságát. Továbbá, ezen termék eljárás révén hozzá tudunk járulni a hazai halászat és halfeldolgozás fenntarthatóságához is, illetve a hazai lakosság halfogyasztási volumenének növeléséhez és ezáltal az egészségtudatos táplálkozás népszerűsítéséhez is. Választ adva ezáltal a kisebb értékű, korlátozott felhasználási lehetőségű hal húsanyagok felhasználási problémáira, és a kisebb tápértékű halhúsok feldolgozásának tudományos bizonytalanságára is.

A restrukturálás, mint újszerű megoldás és a projekt részeként létrehozott know-how révén a már ismert K+F eredményekhez képest költséghatékonyabban, és jobb beltartalami értékekkel bíró minőségben tudunk halkészítményeket gyártani, hiszen ezen eljárás a halfeldolgozásban használatosa eljárásokhoz képest jobb minőség elérését teszi lehetővé.


ELÉRHETŐSÉG:


EMAIL: 
multiquarkkft@gmail.com